1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

"Онези гадове пак ни обгазяват!"

Т. Хюртер, А. Андреев24 април 2015

Тайното световно правителство, еврейският капитал, масоните, илюминатите или някои други от обичайните заподозрени ни обгазяват тайно от въздуха: това твърдят привържениците на конспиративната теория за т.нар. кемтрейлс.

https://p.dw.com/p/1FE9S
Снимка: picture-alliance/dpa

Всички знаем, че самолетите оставят след себе си кондензационни следи - главно водни капки, които излизат от турбините. Тези следи полека-лека се превръщат в облаци, сформират се наново, после изчезват. Но от 1996 година насам - първо в САЩ, после в Канада, а днес и по цял свят, тези безобидни облаци постепенно придобиват формата на ужасяващо чудовище.

Защото за мнозина нормалното обяснение звучи прекалено скучно. Тяхната история е много по-вълнуваща. Те твърдят, че някой се опитва да ни отрови. Или да ни видиоти. Или да ни лиши от поколение. Или да унищожи пчелите по света. Тъкмо с тази цел, обясняват разказвачите на историята, ни обгазяват от небето. При това пред очите на всички. Достатъчно е да вдигнете поглед към небето, за да видите бели дири във въздуха. Мигар не ви се струват все по-подозрителни, колкото по-дълго ги наблюдавате? Разказвачите на тази история наричат дирите „кемтрейлс”, по аналогия с английската дума contrails, „кондензирана следа”.

Последователите на теорията за кемтрейлс забелязали, че едни дири във въздуха се стопяват по-бързо, а други - по-бавно. Причина за това е различната влажност на въздуха, обясняват метеоролозите. Как ли пък не, опонират им скептиците. Те вярват, че това са отровни облаци, които уж безобидни пътнически самолети, тайно съоръжени със специални пръскачки, разпръскват след себе си.

Публицистът Тобиас Хюртер не без ирония разказва в "Ди Цайт" за кемтрейлс и привържениците на теорията:

За да сме послушни...

Но кои са тези зли сили, които ни обгазяват от въздуха? Разбира се, обичайните заподозрени: тайното световно правителство, фармацевтичната индустрия, едрият еврейски капитал, масоните, илюминатите… А защо точно го правят? Тук разказвачите на историята изброяват много причини. Например - за да ни имунизират, без да разберем. Или за да ни поболеят. Вярващите в кемтрейлс обясняват за наночастиците, които предизвиквали заболявания на дихателните пътища, и за молекулярните роботи, които прониквали в организмите ни. Те обвиняват кемтрейлс както за СПИН, така и за мистериозна и медицински недиагностицирана кожна болест. Често твърдят, че с помощта на кемтрейлс въпросните тъмни сили се опитват да унищожат част от прекалено многочисленото население на Земята. Освен това идеята била хората да бъдат дрогирани с психофармацевтични вещества, за да не вдигат повече революции и послушно да си плащат данъците.

Следващата фракция конспиративни теоретици твърди, че самолетните пръскачки всъщност манипулирали климата. Например, за да спрат глобалното затопляне или пък да предизвикат изкуствена суша във вражески страни. Хората, които вярват в подобни измишльотини, прекарват много време, наблюдавайки кондензационните следи, които постепенно оформят отделни облаци. В Youtube можете да видите много клипчета с коментари по темата.

Flugzeug Kondensstreifen Frankfurt am Main Emissionshandel Verschmutzungsrechte EU
Небето над ФранкфуртСнимка: picture-alliance/dpa

Измислици и факти

Още през 90-те години на миналия век в американски интернет-форуми се появяват първите конспиративни теории за тайното разпръскване на отрови от въздуха. Понятието „кемтрейлс” за пръв път се използва през 1999 година, а германските привърженици на теорията набират инерция след 2004 година, когато в списанието raum&zeit излиза статия под заглавие „Разрушаването на небето”. Авторът ѝ сръчно смесва истини, полуистини и измишльотини, а цялата статия се крепи на изрази като: „близко до ума е”, „това би могло да е така”, „по въпроса вече няма почти никакво съмнение” и „съществуват сериозни улики”. С други думи: асоциативност и сугестия вместо логика и факти.

Нека веднага да кажем, че в цялата тази шумотевица има едно дребно зрънце истина. Факт е, че самолетите изхвърлят в атмосферата определени вещества. Пътническите машини например изхвърлят през специален вентил употребената вода от умивалниците, а при аварийно кацане - често пъти и излишното гориво. Производителите на самолети понякога пръскат и самите машини по време на полет, за да проучат опасностите от обледяване на корпуса и отделни детайли. В Русия с помощта на метални соли се предизвиква преждевременен валеж от дъждовни облаци, за да се разчисти небето преди военните паради на Червения площад. Със същата технология в Пекин осигуриха сухо време за откриването и закриването на Олимпийските игри. Специалистите по космонавтика и самолетостроене от години експериментират с изкуствени облаци.

Но подобни технологии не могат да се използват за мащабни манипулации. Един-два изкуствени облака няма да променят климата, а пътническите самолети летят прекалено високо, за да оказват някакво влияние върху времето. Ако ли пък някой наистина реши да пръска психофармацевтични вещества от 10 километра височина, те ще достигнат до земята в толкова разредени дози, че никой няма да ги усети.

За всичко са виновни кемтрейлс

Независимо от всичко това огромен брой хора сериозно вярват в теорията за кемтрейлс. Ако пуснете думата в Гугъл, ще се натъкнете на безброй „свидетелства на очевидци”, размазани фотографии и видеа, снимки на предполагаемите пръскачки в самолетите. Ще прочетете и признанията на анонимни свидетели, уж работещи в американските служби за въздушен контрол. Твърди факти обаче няма да откриете.

Но конспиративните теоретици са овладели изкуството да превръщат всяка критика в „доказателство” за своята правота. А теорията за кемтрейлс притежава всички свойства, необходими за популяризирането на една теория на заговора: тя непрекъснато получава подкрепа от все нови и нови небивали разкази и гъделичка умовете със своята загадъчност, с участието на мистериозни сили и свръхмодерна техника. На всичко отгоре има и практическо приложение. Детето не може да се концентрира в училище? Виновни са кемтрейлс! Лехите изсъхнаха, а градинското парти беше удавено в дъжд? Онези гадове със сигурност пак са пръскали! Скучаете и се чудите какво да правите? Бегом на прозореца да наблюдавате кемтрейлс!

Прескочи следващия раздел Повече по темата

Повече по темата

Покажи още теми