zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

ГМО: Какво точно са и защо трябва да бъдат отбелязвани на етикета



ГМО: Какво точно са и защо трябва да бъдат отбелязвани на етикета

Навлизането на генетично модифицираните организми заплашва цялата хранителна верига в природата!.

здраве.bg

ГМО или генетично модифицираните организми бяха създадени и въведени в масова употреба от химическа компания, не от земеделци или производители на храни! ГМО всъщност са създадени в семената на избрани посеви като в лаборатории са „снадени” гените от напълно несвързани видове растения в тези семена. За сравнение, нормалните растителни хибриди се култивират с течение на времето в почва чрез кръстосано опрашване на близко свързани растения.

Досега ГМО са превзели в особено големи размери соята, царевицата, захарното цвекло, памука, люцерната. Много от годните за консумация ГМО продукти се съдържат без да си даваме сметка за това в множество преработени храни, докато ГМО царевицата и соята се използват основно за храна на добитъка в развъдниците с цел по-бързото наддаване на животните.

ГМО увреждат не само посевите, но и околната среда, а оттам и цялата хранителна верига

ГМО обикновено са изкуствено програмирани с гени, които да толерират хербицидите, служещи за унищожаване на плевелите. Хербицидите съдържат глифосфати, за които можем да обобщим, че са токсични. Глифосфатите имат пагубно влияние върху пасящите животни и замърсяват кладенците и подпочвените води в земеделските зони, където се използват. Причиняват стерилитет и родилни дефекти при животните и хората. Повечето медни пчели умират и цели колонии изчезват заради глифосфатите. А ако изчезне твърде голямо количество опрашващи пчели, съществуващата в света хранителна верига ще бъде истински застрашена.

Химическите възможности на глифосфата премахват минералите от почвата, затова реколтата се влошава с всяка година, докато увеличаващото се разнообразие от устойчиви на хербициди плевели принуждават фермерите да добавят още повече токсични материали към веществата, с които пръскат посевите.

Това е своеобразен порочен кръг за земеделците, които, примамени от обещанията за по-добра производителност, несъзнателно се присъединяват към обвързващи договори като тези на Monsanto Roundup Ready....

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.